Je hebt er lang over nagedacht, na veel twijfels, slapeloze nachten en dromen ga je de stap wagen. Je gaat een eigen bedrijf beginnen. Je weet precies wat je wil gaan doen en hoe je dat gaat aanpakken. Nu nog het geld daarvoor bij elkaar krijgen. Maar hoe doe je dat? Dit is soms best een ingewikkelde procedure. In dit blog lees je vijf tips om je te helpen bij het verkrijgen van je bedrijfsfinanciering. Let wel, dit zijn tips, geen garanties dat het ook gaat lukken.

1. Zorg voor een sterke zaak

Ieder succes begint met een goed doordachte en haalbaar idee. Er zijn een aantal zaken die je voorafgaand aan het oriëntatiegesprek voor jezelf duidelijk moet hebben. Denk aan de marktpotentie, de groeimogelijkheden, de concurrentie en de kosten en verdiensten. Wanneer je deze zaken niet goed op orde hebt zijn weinig financiers geneigd om met je verhaal mee te gaan

2. Bedenk het financiële rendement

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bedrijf continu op de been wordt gehouden door een bedrijfsfinanciering. Het is belangrijk dat je de rentabiliteit aantoont om aan de financier duidelijk te maken hoe jouw bedrijf na verloop van tijd overeind blijft zonder hulp. Dat is uiteindelijk waar je naartoe werkt.

3. Benoem ook de risico’s

Je eerste ingeving is waarschijnlijk om tijdens het gesprek alles zo positief mogelijk te vertellen. Toch is het verstandig om ook de risico’s te benoemen. Je werkzaamheden gaan namelijk niet voor de volle honderd procent lopen zoals je zou willen en er komen niet alleen kansen voorbij. Het is verstandig om voorafgaand aan het gesprek mogelijke bedreigingen en risico’s te onderzoeken, deze te analyseren en te bedenken hoe je deze bedreigingen gaat omzetten naar kansen en mogelijkheden. Zo kom je heel erg voorbereid over!

4. Blijf beleefd

Op het eerste oog logisch, natuurlijk moet je je beleefd blijven. Maar dat zal op sommige momenten lastig zijn. De financier heeft wellicht goede bedoelingen, maar zal niet altijd keuzes maken waar jij blij van wordt. Bovendien voel jij een bepaalde tijdsdruk, de financier heeft hier totaal geen last van. Jouw emoties en frustraties mogen dan niet de overhand krijgen, dit gaat je alleen maar tegenwerken.

5. Laat de financier meedenken

Jouw ideeën en overtuigingen kunnen tegen je gaan werken als je te vasthoudend bent. De financier werkt je gevoelsmatig misschien tegen, maar dat is natuurlijk niet waar. Ze willen graag een kleine bijdrage leveren aan jouw succes door met je mee te denken en je waar nodig de goede kant op te sturen. Bovendien heeft de financier genoeg ervaring om te beoordelen of jouw ideeën wel echt haalbaar zijn.