Anno 2023 ontkom je er niet meer aan. Duurzaamheid. Zowel thuis als op het werk, overal wordt je geacht om duurzaam te leven en te werken. Maar waarom is dat verstandig? In dit blog lees je redenen waarom duurzaam ondernemen goed is. Spoiler alert, dat is niet alléén voor het klimaat, al is dat natuurlijk wel de belangrijkste reden.

1. Je bent klimaatverantwoordelijk

Daarom is het klimaat ook reden nummer één. Steeds meer ondernemers voelen zich ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor de verbetering van het klimaat. Ondernemers zijn zich bewust van het feit dat de aarde opwarmt en willen daarom iets doen om dit waar mogelijk te voorkomen.

2. Je onderscheid je van de concurrentie

Als je als ondernemer laat zien dat je bewust bezig bent met het klimaat en je duurzaam wil ondernemen val je in positieve zin op! Een groen gedachtegoed heeft een positieve invloed op klanten. Zij stellen namelijk steeds meer eisen aan jou als ondernemer. Je moet niet alleen goed en zo goedkoop mogelijk zijn, maar ook duurzaam. Doe je dat niet, dan zullen klanten sneller geneigd zijn om te switchen naar een concurrent. Dat is precies waar je niet op zit te wachten. Duurzaam ondernemen is dus ook goede marketing.

3. Je bent wettelijk verplicht

Sinds begin dit jaar is het voor bedrijven verplicht om het kantoor energiezuinig te maken. Energielabel C is minstens vereist om kantoren überhaupt te mogen gebruiken of te verhuren. Doe je dat niet, dan loop je het risico op een boete. 

De wet milieubeheer stelt bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Nu is deze wet niet per se nieuw, maar sinds een aantal jaren wordt er wel een stuk strenger gecontroleerd.

4. Je hoeft het niet alleen te doen

Veel bedrijven werken samen om met elkaar te verduurzamen. Bedrijven die bijvoorbeeld samen in één pand zitten investeren samen in zonnepanelen om het volledige pand van stroom te voorzien.

Is het niet mogelijk om met bedrijven uit de omgeving samen te werken? Geen probleem, het is ook mogelijk om bij de bank aan te kloppen. Vandaag de dag zijn er genoeg subsidies die je helpen om te vergroenen. Bovendien wordt het makkelijker gemaakt om groene investeringen te doen. 

Een aantal subsidies die mogelijk zijn voor bedrijven zijn:

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): deze subsidie helpt je om te investeren in warmtepompen, zonnepanelen of een zonneboiler voor jouw kantoor
  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA): deze subsidie is interessant voor ondernemers die veel op de weg zitten en bijvoorbeeld spullen vervoeren. Een emissieloze auto is dan een duurzame manier.

Voor alle mogelijke subsidies check je de website van het RVO.